Autistisk Kilskrift – exhibition and relese

akexExibition: AUTISTISK KILSKRIFT at Bel’Art Contemporary.
[18:e Nov-23:e Dec].

Ulrikagatan 13. Stockholm. Tis-Tors 1200-2000. Fre-Lör 1200-1800. Sön-Mån Closed. Vernissage: At Bel’Art Contemporary. Ulrikagatan 13. 18th of nov. 1400-2000. ReleaseParty: At Färgfabriken. 18th of nov. 2000-0100.

Reviews: [Konsten.net 12 dec 2006] ”När den ena hälften av Galerie Bel’Art öppnar eget är det med en utställning som inte kan anklagas om att stryka medhårs, men som har desto mer att skänka den noggranne betraktaren. Bakgrunden kan man finna i den något anarkistiskt organiserade verksamhet som bedriva av en växande grupp konstnärer, musiker, filosofer, författare och musiker under namnet Styx förlag. De senaste två åren har projektet ”Autistisk kilskrift” kommit att svälla ut till ett helt nätverk bestående av dryga 30-talet deltagare, som tillsammans producerat såväl utställningen som en bok. ”Autistisk kilskrift” ger djupa associationer till Fluxus och 60-talets ”öppna konst”, och man letar (tack och lov) förgäves efter en övergripande curatorisk princip som styrt processen. Här får ett gäng konstnärer från olika generationer tumla om i samma utställningsrum och inom samma pärmar, enbart trogna sin egen kreativa förmåga och lusten att uppträda tillsammans med andra. I en tid när ålderssegregationen nått även djupt in i konstvärlden är detta speciellt glädjande. Därför fungerar exempelvis Johanna Gustafsson Fürsts gips- och tejporgier, Timothy Crisps minimalistiska installation med kirurgiska instrument, Kristoffer Zetterstrands animerade målningar och Leif Elggrens performanceattiraljer utmärkt väl under samma tak. Under kommande år står (bland andra) konstnärer som Natalie Sutinen, Stina Stigell och Patrik Qvist på programmet. Det vittnar om en seriös satsning, vilket gör Niklas Belenius galleri till ett välkommet nytillskott i Stockholms konstvärld. Den 25:e november arrangerar galleriet ”performancenatt” från och med kl 14. Läge för ännu fler oväntade möten, kan man anta. (Adress: Ulrikagatan 13)” /Anders Olofsson

[SvD 26 nov 2005] ”Niklas Belenius och Styx serverar inga lättsmälta grejor, det signalerar redan utställningens titel – Autistisk kilskrift. Autism är inte ett kommunikativt tillstånd och kilskrift kan inte läsas av många. På ett bord mitt i rummet står några uppbrutna plåtburkar och skramlar. De innehåller små elmotorer, är grovt sammankopplade med varandra och lever sitt eget vibrerande liv intill några rullar avspärrningstejp och bildar ett verk av Leif Elggren. En bit därifrån på golvet befinner sig bångstyriga gipsscenografier av Johanna Gustafsson Fürst. Bitar av plastpåsar och något gult som sticker ut och detta i en tid när framgångsrika Stockholmgallerister koncentrerar sig på föreställande måleri och foto.”