Spegla mig

110,00kr

[2018] Styx drama 002

78 sid, mjukband

ISBN 978 91 85747 73 3

Rebecca Örtman
Kategori: Etiketter: , ,

Beskrivning

Spegla mig handlar om två ungdomar som på olika sätt reflekterar över sin identitet och sina relationer på social media. Dom speglar varandra och kan på så sätt berätta en gemensam historia som kommer att förändra dom båda innan natten når sin gryning.

Essie använder sitt Instagram för att skapa gemenskap och stolthet, och för att utrycka sin politiska övertygelse. Hon vill förändra vilka som har makten. Inte minst vilka som har makten över våra kroppar.

Peppe vloggar om sitt liv, med kameran som sköld kan han vara sig själv och stå ut med det mesta. Men vem är han när kameran stängs av, när följarna inte längre ser honom. Vad gör han med det som är för jobbigt för att filma?

När en bild börjar cirkulera i fel sammanhang krockar Essies vardag med den på nätet. Två världar hon hållit noga åtskilda hotar att båda rasa samman. Peppe anklagas för något som han inte ens har gjort. Eller?  Är man medskyldig när man låter bli att ingripa fast man vet att något är fel? Är man ansvarig om något man gjorde får konsekvenser man aldrig kunde föreställa sig.

Var går gränserna för vad vi kan säga och inte säga, i verkligheten och på sociala medier. Vilka bilder kan vi dela och vad händer om något går fel?

Aldrig förr har vi tagit så många självporträtt som nu. Vi visar ständigt upp nya bilder av våra ansikten och kroppar för att berätta om vår dag, vårt liv, om vilka vi är, hur vi mår och vad vi tycker om saker. Bilderna vi lägger upp av oss själva på sociala medier blir uttryck för vår identitet.

Att redigera bilden av sig själv, lägga på filter, hitta snyggaste vinkeln för sin snapchat, eller sin instagrambild kan varenda ung person fixa på några sekunder. Men vad betyder det egentligen att ha tillgång till sin egen berättelse, sin egen bild och att få dela den med andra. Hur möter vi varandra i en värld där allt snurrar så fort. Hur speglar vi oss i den andras berättelse om sitt liv?

*****

Denna publikation är ett samarbete mellan Styx förlag, RATS Teater, Stockholms Universitet & Riksteatern, och tillsammans med den skickas Reflekterande texter om digitala media av Stina Bäckström, Miriam Huitric och Maria Normark – ett forskningskompendium till teaterföreställningen Spegla mig – ett drama av Rebecca Örtman, konstnärlig ledare för RATS Teater (Styx drama 002.1) utan extra kostnad.